Una orquestra oberta a tothom

logo_Orquestra_Infantil_BCN

L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA (OIB) és  una agrupació instrumental oberta a la participació de nens i nois de 9 a 18 anys, tant a estudiants de música de qualsevol escola de la ciutat o de fora de Barcelona, com a nens que actualment ja no segueixin els seus estudis però vulguin gaudir del que van aprendre.

No es tracta d’una orquestra estable, que assagi setmanalment durant tot el curs, sinó que treballem per projectes intensius que complementen el treball que els estudiants puguin estar fent a les seves escoles de música o a d’altres agrupacions fixes. Fem un nombre reduït d’assaigs (entre 5 i 7) durant un període de quatre mesos, amb un objectiu molt concret: estrenar obres de composició original, expressament escrites per a aquesta agrupació, generalment en col·laboració amb centres educatius, artístics, culturals o socials.

SJB 28-04-2017 5

Treballar i aprendre per projectes

Amb l’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA volem oferir als infants un espai orquestral de gran format, amb una programació anual i diversa. Però més enllà dels seus objectius interpretatius, és i ha de ser un espai d’aprenentatge i desenvolupament global per a uns estudiants que estan en ple procés de formació. És per això que, enfront a la concepció tradicional d’orquestra com a espai tècnic per a la preparació i interpretació de repertoris preestablerts, a l’OIB treballem per projectes amb una potent dimensió pedagògica.

Aquests projectes es caracteritzen pel seu caire educatiu i transversal, essent projectes de col·laboració amb altres entitats musicals, artístiques, educatives i socials. Majoritàriament fem projectes col·laboratius amb escoles d’Educació Infantil, Primària i Secundària, oferts a través del Programa d’Activitats Escolars del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona (del qual en forma part Ut). Alguns d’aquests projectes involucren altres entitats artístiques i culturals (grups corals, de teatre, arts plàstiques, àudio-visuals…) buscant contextualitzar socialment aquestes experiències, més enllà de l’àmbit estrictament acadèmic.

El nostre objectiu és senzill: entusiasmar-nos amb la música!

Interpretar la part instrumental a concerts en grans espais escènics, on hi canten de 200 a 300 alumnes de tot Barcelona és, per als estudiants de música, una experiència molt motivadora, que dóna sentit a tot l’aprenentatge de la música que estan realitzant i aporta el repte i el gaudi que hauria de ser inherent a tot aprenentatge.

I a més, a l’OIB no només tocarem! També ens aixecarem, farem percussió corporal, inventarem efectes sonors, cantarem, ballarem…

:UT Música

Vols conèixer els projectes per a la propera temporada i inscriure-t’hi? Entra AQUÍ!

Projectes de composició pròpia

Els projectes musicals que hi desenvolupem són fonamentalment composicions pròpies, escrites expressament pel propi director de l’OIB -en Sergi Salinas, també director d’Ut Música-. Això, a més de suposar un element de motivació molt potent (pel fet d’estrenar obres noves), ens permet adaptar constantment les partitures a cadascun dels instrumentistes que formin l’Orquestra, amb el suport d’un equip assessor format per especialistes de tots els instruments, que garanteixen l’adequació tècnica de les partitures a cada edat i nivell.

Participació oberta

L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA no és una orquestra amb una plantilla estable. Per a cada edició de cada projecte concret obrim la participació a tots els nens i nenes que vulguin. Cada projecte és un espai per experimentar la vivència orquestral des de ben petits, sense haver de superar cap prova d’accés: el fet de treballar obres pròpies ens permet adaptar-nos a cada nou participant.

instr_orquestra

I també hi tenen cabuda qui estudien instruments no usuals a l’orquestra! A més dels instruments de vent-fusta, vent-metall i corda, comptem amb una secció de TECLATS (amb pianos i teclats electrònics) i una gran secció de PERCUSSIÓ, on també hi poden accedir nens que estudiïn instruments que no poden tocar amb orquestra pel seu poc volum (guitarra, flauta de bec…). L’OIB és una orquestra per a tothom!

L'Orquestra_de_la_Fàbrica

Estructura

L’OIB inclourà instrumentistes d’edats compreses entre els 9 i els 18 anys, dividits en dues seccions que separem o no en funció dels projectes a realitzar: PETITS de 9 a 12 anys, i MITJANS de 13 a 18 anys.

Després dels 18 anys els membres de l’OIB que ho desitgin poden continuar a EL PROJECTIL, una agrupació professional jove en la que els participants fan assaigs discrecionals organitzats en funció de cada projecte i cobren per cada concert que fan, essent així una porta al món professional de la música.

Calendari i funcionament

Al mes de desembre es fan públics els projectes que treballarem l’any següent, de febrer a maig, i s’obre la inscripció a través de la nostra web. Els inscrits reben prèviament tot el material musical i didàctic (partitures, àudios, contes que vertebren les obres…) i s’estableix un calendari de 5-7 assaigs, amb un assaig cada quinze dies, alternant dies i hores per no solapar-se amb d’altres activitats dels participants. Els projectes es clouen amb els concerts finals al maig o principis de juny.

El calendari de treball de l’OIB està dissenyat per tal que pugui compaginar-se amb la resta d’activitats que facin els inscrits sense destorbar-les, sinó esdevenint-ne un complement.

4t assaig 26-04-2017 2

Vols conèixer els projectes per a la propera temporada i inscriure-t’hi? Entra AQUÍ!

Estudiar música a l’OIB

Paral·lelament, L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA compta amb una consolidada estructura pedagògica i un professorat especialitzat per oferir a tothom qui vulgui formació musical i instrumental durant tot el curs, de setembre a juny. Els nens i nenes poden rebre classes individuals d’instrument i formar part de grups col·lectius, amb una formació que integra el Llenguatge Musical en l’estudi de l’instrument i es vertebra mitjançant projectes musicals pràctics, ja siguin projectes propis de cada grup, projectes conjunts entre diversos grups o, a partir dels 9 anys i durant el segon quadrimestre, els projectes de l’OIB.

I per als més petits, us oferim LA LLAVOR de 2 a 6 anys, per començar a fer música en grups de veu-cos-percussió, i EL PLANTER de 6 a 8 anys, on s’iniciaran a l’instrument en classes individuals i agrupacions instrumentals: +info

 

dels_2_als_18_anys_2017-2018

Per a més informació, no dubteu en contactar amb nosaltres a través de secretaria@utmusica.com

L’ORQUESTRA INFANTIL DE BARCELONA és una iniciativa d’Ut Música Associació Cultural amb el suport de l’Institut d’Educació de Barcelona.

suport_IMEB