El gran viatge de Llúcia

pae_llucia_per_web3

UNA INCURSIÓ MUSICAL EN LA MITOLOGIA CATALANA

La Llúcia és una nena ben especial: cada vespre surt amb la seva flauta al jardí del mas on viu, i deixa que un estol de lluernes guiïn els seus dits, per dedicar al món belles melodies. Un dia, però, apareixerà el Pericó, geni del ferro, envoltat de vent i foc, i les lluernes desapareixeran amb ell. La Llúcia emprendrà un llarg camí, de l’Empordà fins als estanys de la Cerdanya i el Canigó, a la recerca de la seves lluernes.

Dones d’aigua, donyets, minairons, llufes, dips, simiots, la Molsosa, els joanets, un drac i una víbria acompanyaran Llúcia en una aventura de transformació i creixement, on els alumnes més grans reconeixeran els grans canvis de l’adolescència.

L’OBRA

El gran viatge de Llúcia va ser escrita i composta l’any 2012 per en Sergi Salinas -compositor, professor i director d’Ut- per a dues veus i grup de cambra amb piano, amb narrador. L’obra, d’uns 40 minuts de durada, és musicalment rica i diversa, plena de jocs rítmics, amalgames, contrapunts i cànons, duets, solos, etc. Explica amb música un conte original, en què la protagonista anirà trobant-se amb diversos personatges de la rica i desconeguda mitologia catalana en un viatge per indrets màgics, des de l’Empordà fins als esvorancs de les Estunes, a Banyoles, o els estanys de la Cerdanya i el Canigó.

Va ser escrita expressament com a obra conjunta per als cors infantil, juvenil i d’adults i l’ensemble jove ENSEMS d’:Ut per al curs 2011/2012, essent estrenada  el 19 de juny de 2012 a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Pau. L’any 2013 va ser interpretada a l’Auditori de la Casa de Cultura de Girona per l’Escola Coral i el Grup de Vent Simfònic del Conservatori de Girona, dins del Cicle de Concerts Familiars d’aquest Conservatori (+info).

 

estany-de-balatx-i-pica-del-canigo

Estany de Balaig, sota el qual viuen els dimonis que van robar les lluernes a Llúcia

Una activitat per a escoles i instituts inclosa al PAE

A partir del curs 2016/2017, hem inclòs El gran viatge de Llúcia dins del PAE (Programa d’Activitats Escolars de l’Institut d’Educació de Barcelona), oferint-lo en forma de concert -amb 2 cantants i un grup de cambra- a alumnes de 3r de Primària fins a 4t d’ESO.

Amb materials de treball previ i posterior –lletres i àudios de les cançons, partitures, el conte en versió literària, un bestiari mitològic i el plànol del viatge-, la proposta, a més de permetre descobrir i treballar la capacitat descriptiva de la música -com reflectim musicalment les diverses escenes de l’obra-, possibilita treballs transversals amb les àrees de Llengua Catalana i Medi Social i Natural. Els Centres Educatius participants podran treballar la forma literària, la funció explicativa de la mitologia, o la ubicació dels diversos espais per on viatja Llúcia, donant peu a excursions o fins i tot el desenvolupament d’un crèdit de síntesi a l’ESO.

A més, els alumnes també podran participar-hi musicalment! Facilitarem als grups participants la partitura i l’àudio d’una de les cançons, per preparar-la a classe i cantar-la tots junts al concert.

Informeu-vos de tots els detalls organitzatius i inscriviu-vos-hi a la web del PAE: www.bcn.cat/ccp

Si ja hi esteu inscrits, accediu als materials per a les escoles clicant aquí.

Materials de mostra

Podeu fer-vos una primera idea del projecte amb els següents materials de mostra:

 

I si voleu organitzar la cantata internament amb els vostres alumnes, de forma independent, us oferim tots els materials musicals i pedagògics del projecte. Només cal que ens envieu un mail a direccio@utmusica.com explicant-nos-ho i us donarem accés gratuït a les partitures, els àudios i la resta de materials de l’obra.

Balmes al bosc de les Estunes (Porqueres, Banyoles)