L’Àliga i la Guineu, una faula per a cor i orquestra

L’Àliga i la Guineu és una obra per a cor a 2 veus i conjunt instrumental  estructurada en Obertura, tres Actes i Epíleg, que posa música a la faula del mateix nom de l’escriptor grec del segle VII a.C. Isop i que tracta de l’amistat i la  importància de ser-hi fidels (voleu llegir-la?).

La música per a L’Àliga i la Guineu va ser composta conjuntament l’any 2006 per l’Albert Sampablo i en Sergi Salinas, ambdós fundadors d’:Ut Música, per a ser estrenada pels grups corals i l’orquestra d’:Ut en aquell mateix any. L’any 2015 va ser revisada per Sergi Salinas i interpretada en concert a la sala d’actes de l’Hospital de Sant Pau. Forma part d’un projecte musical conjunt d’ambdós compositors, anomenat Trilogia Hel·lènica per a Joves Músics, juntament amb les obres Batracomiomàquia (2005) i Arió (2007).

Els 3 actes en què es divideix l’obra representen musicalment els 3 moments crucials de la història: l’amistat, la traïció i la venjança. Encapçala l’obra una petita Obertura on el cor exposa breument la història, i, després del 3r acte, es clou l’obra amb un Epíleg que recull l’aprenentatge a extreure d’aquesta faula: la traïció de l’àliga a la seva amiga va ser terrible, però encara més cruel va ser la revenja de la guineu, qui va matar els pollets no per gana, sinó per l’ànsia de venjar-se. Al final, tots dos animals van quedar encara més sols que abans d’haver-se conegut.

Com canta el cor a l’Epíleg, “L’amistat és un bé que no es pot trair mai, gaudim dels amics amb honor”.

Alguns materials de mostra:

Àudios

Obertura / Acte I

Partitures vocals

Acte II

 

Partitures generals

Acte III / Epíleg