Veus d’Aigua: una cantata per a Cicle Superior i ESO

pae_veus_aigua_per_web2

Veus d’Aigua és un projecte musical dissenyat expressament per fer cantar els alumnes d’Educació Secundària. No només això: per fer-los viure una experiència simfònico-coral única, acompanyats per una orquestra! Una experiència dotada, a més, de transversalitat, permetent-nos fer un petit viatge per la Barcelona històrica.

L’obra, composta expressament per l’Albert Sampablo i en Sergi Salinas, consta de 4 cançons d’entre 2,5 i 6 minuts de durada, dedicades a 4 fonts representatives de Ciutat Vella. Aquestes cançons, guiades per una narració que les vertebra, fan un recorregut per les històries i llegendes relacionades amb les fonts i recollides pel gran folklorista Joan Amades: la font de Santa Maria del Mar i la construcció de la catedral pels mariners; el brollador de la catedral, amb les seves oques i l’ou com balla; la font de la Casa de la Convalescència, on des del s. XVII residien els malalts de l’Hospital de la Santa Creu; i la font de Santa Eulàlia, amb la llegenda de qui esdevingué patrona de Barcelona.

El projecte inclou un dossier pedagògic amb la història de les fonts, la seva ubicació i les rondalles populars que han anat apareixent al seu entorn. Hi trobareu, a més, una proposta d’itinerari i el desenvolupament de continguts relacionats amb els oficis de l’aigua.

L’obra està escrita per ser interpretada per joves de 10 a 16 anys sense requerir cap formació musical ni vocal prèvia, però amb la intenció de descobrir i gaudir de les magnífiques possibilitats d’un instrument únic que tots tenim: la veu. La part vocal que interpreten els alumnes està escrita a una veu, incloent-hi fragments a cànon i elements musicals molt diversos quant a caràcter, dinàmiques, estils, etc. S’ha tingut en compte els canvis de veu que a aquesta edat experimenten els nois, amb registres adequats i melodies alternatives per als fragments que ho poden requerir.

Estrena a l’Auditori de Barcelona

Aquesta obra, escrita per l’Albert Sampablo i en Sergi Salinas, va ser un encàrrec de l’Institut d’Educació de Barcelona per als Programes Culturals oferts als IES de la ciutat el curs 2009/2010. El 20 de maig de 2010 Veus d’Aigua va obrir a l’Auditori de Barcelona la secció musical de la XXII Mostra de Programes Culturals, interpretada per 150 alumnes de diversos instituts de Secundària i l’orquestra de l’Escola Municipal de Música de Sant Andreu, composada per 60 joves músics.

Participeu a la cantata col·lectiva a través del PAE

A partir del curs 2016/2017 , us proposem als alumnes de Cicle Superior d’Educació Primària i d’ESO de tot Catalunya de participar en un concert col·lectiu interpretant Veus d’Aigua. La proposta s’ofereix a través del  Programa d’Activitats Escolars (PAE) del Consell d’Innovació Pedagògica de Barcelona, del qual Ut en forma part en obtenir al juliol de 2016 el segell de Qualitat Educativa de l’Institut de Ciències de l’Educació de la Universitat de Catalunya.

La proposta inclou les partitures i àudios de les cançons, una guia tècnica per al professorat i el dossier pedagògic amb continguts transversals. Els alumnes dels diferents instituts participants prepararan a classe i a casa les cançons amb antelació, i al mes de maig ens trobarem per fer una sessió de treball vocal i assaig, seguida d’un concert obert als familiars dels alumnes. A més, la part instrumental també anirà a càrrec d’un grup jove d’estudiants de música, El Projectil, un ensemble obert molt especial, en què els joves treballen intensivament preparant projectes educatius i cobrant per cada actuació, essent una porta a la seva professionalització.

Els centres educatius inscrits a Veus d’Aigua podeu accedir i descarregar-vos els materials musicals i didàctics de l’obra aquí.

Informeu-vos de tots els detalls organitzatius i inscriviu-vos-hi a la web del PAE: www.bcn.cat/ccp

Materials de mostra

Podeu fer-vos una primera idea del projecte amb els següents materials de mostra:

 

I si voleu organitzar la cantata internament amb els vostres alumnes fora de Barcelona, de forma independent, us oferim tots els materials musicals i pedagògics del projecte. Només cal que ens envieu un mail a direccio@utmusica.com explicant-nos-ho i us donarem accés gratuït a les partitures, els àudios i el dossier pedagògic.

Vols veure les fotografies de l’edició de 2017? Clica aquí

IMG_1884

T’ENVIEM EL CD DE LA CANTATA!

CD_Veus_d'Aigua

Ja pots adquirir el nou CD de VEUS D’AIGUA per només 7€.

Un magnífic CD editat en digipack de les cançons de la cantata, cantades i interpretades pel conjunt instrumental i vocal EL PROJECTIL.

I, si vols, per només 5€ més pots afegir el llibret de Veus d’Aigua, amb les lletres de les cançons i la presentació, localització i fotografia de cada una de les 4 fonts que recorre l’obra.

llibre_Veus_d'Aigua

botiga per Veus d'Aigua

BOTIGA A INTERNET TEMPORALMENT TANCADA PER RAONS TÈCNIQUES:

Si voleu adquirir els llibres+CDs editats per Ut, envieu-nos un mail amb la vostra comanda a projectes@utmusica.com